Fra sommerhusejer til galleriejer på Fur

Pulsen er nede og passionen i centrum

Ellen og Troels er flyttet fra Holstebro til Fur. De tre minutter med færgen får pulsen ned og fortæller Ellen, at nu er hun hjemme. Parret ejer Karolines Hus, som er galleri med kunstnere fra hele landet og atelier for deres egne værker. Troels er formand for Fur Kunst med mere end 60 kunstenere, og føler sig rigtigt, rigtig godt tilpas.

I 1998 købte Troels Madsen og Ellen Bye Jensen sommerhus på Fur og i 2010 flyttede de til øen som fastboende.

Ellen fortæller: ”Jeg ved ikke om vi fandt Fur eller om det var Fur der fandt os. I 1998 var jeg et år på Ranum Kunstskole og ledte efter et sted hvor det var muligt at arbejde kreativt.

I samme periode flyttede vi til Holstebro på grund af nye jobs, Troels som leder af Balletskolen i Holstebro og jeg som underviser på Sygeplejeuddannelsen i Holstebro.”

Troels tilføjer: ”De mange kulturtilbud i Holstebro brugte vi ikke mere og vi tilbragte al vores fritid på Fur, hvor vi efterhånden havde et stort netværk, og følte os meget velkomne. Det er frustrerende at leve to steder, så der skulle tages en beslutning. Den blev taget i 2008, og så arbejdede vi fremadrettet på det. Den lokale ejendomsmægler Poul Olesen præsenterede øen for os på smukkeste vis. Da vi fandt huset, kom den nærmeste nabo straks og bød velkommen og tilbød sin hjælp på alle tænkelige måder.”

Troels fortsætter: ” For os var Furs sociale miljø øens store styrke. Vi følte os godt tilpas blandt de mennesker, der er på øen. Der er meget ”krydderi” omkring de forskellige ”originaler”, som er her. Lidt skæve eksistenser, som der er plads til, og som nogen altid uden at gøre stads ud af det hjælper og bakker op og som selv giver noget tilbage med de resurser og talenter som de besidder. I resten af Danmark er det vist det man kalder socialt ansvar. Og så er det spændende at arbejde sammen med de mange ressourcestærke tilflyttere – og Furboer, der sætter pris på vores fantastiske ø.”

Troels, der er født i 1950, har arbejdet med undervisning i 35 år med et kort sidespring til restaurationsbranchen. Ellen er lektor på sygeplejerskeuddannelsen i Holstebro fire dage om ugen. Med den fantastisk velfungerende færgefart Fur har, er det ingen begrænsning, synes hun, men tværtimod hyggeligt at tage turen de 3 minutter over fjorden hver dag.

Ellen er også udøvende kunstner, og siger: ”Vi har drevet galleriet Karolines Hus på Fur siden 2005. I begyndelsen var det ”bare” som feriegalleri. Nu er udstillingsfrekvensen hævet – også med kendte kunstnere fra hele landet. I Karolines Hus har vi også indrettet et atelier, og jeg ser frem til at få tid til at arbejde mere intenst med maleriet.”

I 2011 købte Troels Fur Bageri, som han har istandsat med respekt for bygningens karakter og omdannet til galleriet Culturen. ”Da jeg er ved at nå den alder, fortæller Troels, ”hvor jeg skal til at indskrænke aktiviteterne, har jeg planer om at afhænde bageribygningen, der har rigtig mange anvendelsesmuligheder.”

I 2008 mødtes 14 kunstnere i Karolines Hus og dannede foreningen furkunst.dk. Troels blev formand. I dag omfatter foreningen omkring 110 medlemmer -både kunstnere og folk, der er interesseret i kunst – og Troels er fortsat formand. Han siger: ”Vi udgiver hvert år en kunstbrochure, laver kunstudstilling i Fur Forsamlingshus i juli og har skabt de godt 70 fisk, der stiger op af fjorden hvert år den sidste lørdag i maj. Det er til muslingedagen på Fur Havn. Derefter indtager de hele øen frem til oktober. I december sætter FurKunst 24 forskellige engle op langs de mest befærdede veje, hvor de lyser op i den mørke tid. Kunsten fylder noget på Fur hele året rundt”

”Foreningen FurKunst.dk har til formål at fremme den gode kunst på Fur i alminde¬lighed i samtlige dens manifestationer og at markedsføre den lokalt og på landsplan. Jeg håber, at FurKunst.dk kan være med til at udvikle kunstnermiljøet på Fur endnu mere de kommende år. Det vil jeg gerne gøre en indsats for.”

Troels har dette gode råd til kommende tilflyttere: ”Kom ind i foreningslivet. Tal ikke så meget om din fortid, men koncentrer dig om nutiden og fremtiden. Ideer og visioner, gåpåmod og ordentlig opførsel. Stik lige fingeren i jorden og hold dine negative ”opkastninger” for dig selv. Med tiden kan du få ting ændret med konstruktiv kritik og ”gøde jorden”- metoden. Fur og de mennesker der bor her er kendetegnet ved en egenskab, der er brug for i vores moderne samfund: Rummelighed.”

Troels slutter med at sige: ”Kunsten og kunsthåndværket på Fur kommer fra ”bunden” og rummer alt fra nybegyndere, køkkenbordsmalere, halvprofessionelle til fuldtidskunstnere, der lever af det.

Fur har et stærkt og rodfæstet kunstnermiljø med en stærk vilje til at netværke med hinanden og tale hinanden op. Det er sammenhold og positivisme, der bærer alle frem.”

Kontakt: Troels Madsen. E-mail: karoline@energimail.dk Telefon: (+45) 61 37 75 62