Se – din nye virksomhed

Flyt til Fur-projektet handler om tilflyttere, særligt de, der gerne vil etablere eget erhvervsprojekt på øen. Men det er ikke nødvendigt at komme til Fur med en helt ny idé til et erhvervsprojekt, det er også muligt at videreføre noget, andre har bygget op. På Fur er flere virksomheder nemlig i gang med at overveje et generationsskifte.

Her på siden vil vi løbende lægge virksomheder op, som er klar til at blive overtaget af nye kræfter. Du har også forskellige muligheder for at søge til at stifte din egen virksomhed på Fur, læs mere om det her.

Har du andre spørgsmål til mulighederne for at påbegynde et erhvervsprojekt på Fur, kan  du kontakte Fur Udviklingsråd på johnfur@fibermail.dk eller på telefon: 97 59 35 76 eller Hanne Tanvig, der er medarrangør af KEFUR-projektet, på hwt@ign.ku.dk.

Fuur Farm Vest – Bed & Breakfast

Hindkjærvej 22 – 7884 Fur

På grund af alder ønsker Birgit og Henning Kamp Justesen at sælge deres landejendom, der har økologisk status og veletableret Bed & Breakfast.

Til ejendommen hører 10,2 ha jord der ender hvor fjorden begynder. Birgit og Henning har en økologisk Herefordbesætning, som fint kan kombineres med får.

Kunne du/I tænke jer at satse på turisme, er Fur et godt sted med op imod 250.000 besøgende på årsbasis. I øjeblikket er det et godt og spændende supplement til de nuværende ejeres pension, men der er gode muligheder for at udvide for eksempel med salg af hjemmedyrkede økologiske produkter gennem en gårdbutik el.lign. Det kunne også være en mulighed at udleje kajakker eller cykler.
Der kan også arrangeres bålaftener og hygge på stranden, eller måske har en ny ejer en meget bedre ide.
Se billeder og yderligere beskrivelse på: www.fuurfarmvest.dk og www.visitfur.dk under overnatning.

Kontakt:
Birgit og Henning Kamp Justesen, Hindkjærvej 22, 7884 Fur
Tlf: 20 99 23 99 eller 20 86 00 86.

oOo

En ejendom med store muligheder

Vojelvej 3 på Fur er en tidligere systue i nye, rumlige bygninger med store muligheder. Der er mere end 1.000 m² bygninger opført i hvide kalksandsten. Beliggenheden på kanten af Vojelvig er ud over det sædvanlige.

Stuehuset fra 1995 er på 160 m². En varmepumpe sørger for opvarmning, og der er solceller på taget. I tilknytning til stuehuset er der en 401 m² bygning, der kan anvendes til både bolig og erhverv. Her var der systue, kantine og kontorer indtil sidst i 1990’erne. De nuværende ejere anvender bygningen til pillefyr, garage, fire gæsteværelser, et kontor og en pænt stor gildesal, som man nok vil udtrykke det på jysk. Bygningen fik i 1994 en 353 m² sidebygning, da systuen blev udvidet. Denne bygning fik nyt tag i 2016.

Endelig findes fra 1987 en 102 m² værkstedsbygning, der anvendes som udhus.

I dag bor Henning Funder og Nang på Vojelvej 3. Nang, der stammer fra Thailand, arbejder som en meget vellidt nattevagt på Fur Ældrecenter. Henning har været formand på molerfabrikken Skamol. Han er netop gået på efterløn, og her er årsagen til, at de overvejer at sælge.

Henning forklarer: ”For et par år siden købte jeg et mindre hus på den anden side af Vojelvig. Det skal være vores aftægtsbolig, når vi når den alder, at bygningerne her bliver for store for et par gamle mennesker, der også gerne vil have tid til at sejle, tage på campingtur eller rejse. Derfor overvejer vi at sælge.”

Nang fortsætter: ”Jeg har været her siden 1980’erne, da vi havde omkring 30 kvinder i arbejde på systuen, så jeg drømmer om, at de store bygninger igen bliver brugt til erhverv af en eller anden slags. En håndværker måske? Produktion af en eller anden art eller måske ombygget til spise- og overnatningssted? I dag er der jo også basis for noget mere turismepræget eller et liberalt erhverv i naturskønne omgivelser.”

Det med de naturskønne omgivelser må man give Nang ret i. Vojelvej 3 ligger på østsiden af en lille vig, der nærmest er som en lagune, hvor skestorke og ænder trives. På de små øer ruger svaner og måger. Af og til glider en havkajak stille ind i vigen. I sivbevoksningen ser man ræve og rådyr. Al den herlighed hører med, når man bor på Vojelvej 3.
Kontakt Henning Funder henningfunder@outlook.com

Culturen – Furs tidligere andelsbageri

Anders Sørensens Vej 7, 7884 Fur

Ejendommen er solgt og åbnede foråret 2021 som Café og Isbar under navnet Det Gamle Bageri.

Bygningen blev opført i 1920 som Fur Andelsbageri, og fungerede som bageri med butik og bolig frem til 2008 I 2011 Overtog Troels Madsen ejendommen og har anvendt den som galleri Culturen. Troels har lagt nyt tag på bygningerne, istandsat det tidligere bageri og butik samt renoveret udenomsarealerne. Bygningen fremstår i dag som en markant vinkelbygning i røde mursten, tegltag og inden længe hvide vinduer med sprosser. Huset er et godt eksempel på, at man kan lave en gennemgribende istandsættelse og samtidig bevare bygningens karakteristiske træk. Det emmer af andelsbageri anno 1920.

Det er en flot og solid bygning med mange anvendelsesmuligheder. Kun fantasien sætter grænserne. Erhvervsdelen udgør 128 m2 plus 32 m2 forretning og et lille toilet. Begge dele er renoveret og kan umiddelbart tages i brug, ligesom der blev lavet hulmursisolering og isolering i loftsmellemrum i 2013. Opvarmning er luft til luft varmepumpe, og der er sat et nyt IKEA-køkken op med nye hvidevarer i rummets sydvestlige hjørne. Over erhvervsarealet er der et tørt og godt loftsrum på ca. 100 m2, det bruges p.t. til opbevaring/lager. Boligdelen udgør 187 m2 fordelt på to etager. Der er bygget en ny kvist mod øst, samtidig med at taget blev fornyet i 2015.

Boligarealet er ikke renoveret endnu, men står klar til etablering. Der skal laves køkken og badeværelse. Vinduerne i stueplan bliver udskiftet i løbet af 2017. De nye vinduer bliver lig de originale fra 1920. På 1. Sal er alle vinduer fornyet. I det sydøstlige hjørne af grunden er der en stor carport med helt nyt tag, forlænget med 2 meter udhæng mod vest.

Hele grunden der er på 1325 m2 blev i 2016 endevendt: alle afløbsrør blev fornyet, gl. brønd fjernet, ny målerbrønd etableret. Olietanken blev fjernet. Træer og stubbe gravet op og terrænforskellen til naboen mod syd skrabet til og ny hæk sat. Rundt om hele huset er der lagt en 30 cm flise og grundens hældning er nu væk fra bygningerne.

Hvis du vil se nærmere på bygningen, så giver Troels gerne en rundvisning.

Kontaktpersoner

Ejer: Troels Madsen, Madsbadvej 40, 7884 Fur.
Telefon 61 37 75 62
E-mail: karoline@energimail.dk

oOo

Lædersmeden – Furs tidligere rebslageri

Koldkildevej 7, 7884 Fur

I 1996 flyttede nordjyderne Bodil og Tage til Fur sammen med datteren Inge. De havde været på jagt efter egnede bygninger, der kunne bruges til en udvidelse af deres virksomhed. De havde set flere nedlagte møbelfabrikker i Salling, men faldt for det tidligere rebslageri på Fur. Her var der velegnede bygninger til en passende pris. Fra 1996 til 2013 blev der produceret i hundredtusindvis af læderbælter, men produktionen ophørte, da Bodil blev ramt af sygdom og nu er tiden til et ejerskifte. Bodil, der har været iværksætter hele livet, ser gerne, at der igen kommer en eller anden form for produktion i bygningerne. Der er mange muligheder.

Koldkildevej 7 består af et stuehus, der er bygget sammen med en unik bygning, nemlig Furs tidligere rebslageri. Ved siden af er der 2 produktionshaller. Det hele findes på en godt 5.000 m2 stor grund med frugt- og nøddetræer.

De 2 produktionshaller blev renoveret for en lille million sidst i 1990-erne. Hver hal er på 150 m2. Hallerne har mange anvendelsesmuligheder: Produktionsvirksomhed, håndværk, butik, lager eller ombygning til overnatning.

Det tidligere rebslageri var i brug indtil midten af 1980-erne. Nu trænger det til en kærlig hånd. Det er en unik bygning, der er bygget til rebslagning. Bygningen er derfor meget smal og ekstremt lang – cirka 3 meter bred og hele 180 meter i længden. Hvad mon en arkitekt kan få ud af den bygning? Måske nogle unikke ferielejligheder eller B&B? Hele vejen langs rebslageriets sydside er der masser af æbletræer, der må kunne udnyttes på en eller anden måde. Hvad med æblehaver til ferielejlighederne eller måske et lille mosteri med Fur-æbler?

Bodil, der nærmer sig folkepensionsalderen, vil gerne flytte til noget mindre – og helst på Fur. Derfor søges en ny iværksætter, der kan se mulighederne i Furs gamle rebslageri på Koldkildevej 7.

Kontakt:
Bodil Bjeldskov Jensen.
Telefon: 28 45 39 19
E-mail: laedersm@gmail.com